Velkommen til Berleburg-Klubben på nettet
Siden er senest opdateret 18. marts 2025
Berleburg-Klubben i Fredensborg er venskabsklub med Fredensborg-Ring i Stadt Bad Berleburg, Tyskland.
De 2 venskabsforeninger blev stiftet i 1968, og begge foreninger har til formål at styrke venskabsbåndene mellem de 2 byer.
Fra Fredensborg er der ca. 725 km til Bad Berleburg (via Rødby-Puttgarden). Kommunen har ca. 20.000 indbyggere og ligger i Nordrhein-Westfalen.
Byen har flere egnsmuseer, kursanatorier og hyggelige hoteller og gästhäuser. Byen ligger smukt i en dal, omgivet af skovrige højde og idylliske dale.
Bad Berleburg blev vores venskabsby, da HKH prinsesse Benedikte giftede sig med prins Richard den 3. Februar 1968, og flyttede ind på slottet i Bad Berleburg.
Publikum er velkommen til at besøge slotsparken, som ligger bagved selve slottet, med adgang fra Tiergartenstrasse eller Am Berlebach.
Slottet har adresse: Goetheplatz 8, 57319 Bad Berleburg. Der er også rundvisninger på slottet, men dette er i de senere år mere begrænset.
Er du interesseret i at høre nærmere om Bad Berleburg, kan du kontakte Berleburg-Klubbens kasserer Ole Holde på tlf. 20 67 52 25 eller på e-mail:
HER KAN DU LÆSE OLE HOLDES HISTORIE OM HANS OPLEVELSER MED BAD BERLEBURG - OG FIND SELV VEJ TIL BERLEBURG:
Der er mange danskere som kender Berleburg, eller Bad Berleburg som den rettelig hedder.
Når man hører navnet Berleburg, så kommer tankerne straks hen på den danske prinsesse Benedikte, som har boet i byen siden brylluppet med prins Richard i 1968. Efter prins Richards død i marts 2017, bor HKH prinsesse Benedikte stadig på det smukke slot i byen, som har historie helt tilbage til år 1258.
Slottet er åbent for besøgende, og der er en spændende mulighed for at deltage i de guidede rundvisninger i slottes gemakker og det dertil hørende museum. Her bliver man også informeret om fyrstefamilierne Sayn-Wittgenstein-Berleburg, som gennem generationer har boet på slottet.
Den smukke slotspark, som ligger bag ved slottet, er absolut et besøg værd. Her finder man flere små søer med et rigt fugleliv. I foråret, når rhododendronerne i parken blomstrer, er der et fantastisk farvespil i den frit tilgængelige park.. Slottet jorder har et meget stort areal (ca. 13.000 hektar), som primært er tilplantet med skov.
Mange har gennem årene spurgt mig: "hvor ligger Berleburg egentlig henne i Tyskland".
Her har jeg svaret, at man skal tegne en streg på Tysklandskortet, mellem byerne Kassel og Köln. Så finder man Berleburg lige midt mellem disse byer, i den tyske delstat Nordrhein-Westfalen.
Hvad er den nemmeste vej til Bad Berleburg, hvis man kører i bil ? Ja, det spørgsmål har jeg også fået mange gange.
Hvis man kører via Hamburg og sydpå ad Autobahn A7 mod Hannover, så skal man dreje fra mod vest (retning Dortmund) ad A2 indtil Bielefeld, hvor turen går mod syd ad A33 (retning Paderborn). Her slutter motorvejskørslen og man fortsætter ad almindelig landevej (Bundesstrasse 480) gennem det mere og mere bjergrige område mod Bad Berleburg.
Følger man B480 kan man ikke køre forkert, for den går direkte gennem Berleburg, som man når efter ca. 80 kilometer på landevejen.
På vejen til Berleburg kommer man forbi Winterberg, som lever fint op til sit navn som en velbesøgt vintersportsdestination.
Omkring Winterberg befinder man sig i ca. 800 meter højde, og områdets højeste punkt (Kahler Asten), der er 842 meter, ligger på vejen, ca. 20 km før man når Bad Berleburg.
Herfra går det gennem de smukke skovområder "ned til Berleburg", som ligger i ca. 450 meters højde, men med flotte bjergskråninger op til begge sider.
Berleburg by ligger ligesom i en lang kløft, og hvor slottet ligger højt i byen, så ligger det meste af byen ved den lille flod Odeborn, som løber gennem området og lige syd for byen løber den ud i floden Eder.
Berleburg er ikke en stor by (der er ca. 9.000 indbyggere i selve byen), men den er centrum for området Wittgenstein, og den største by i Berleburg Kommune. Byen er kurby (deraf navnet BAD Berleburg), og der findes flere kur-klinikker i byen, som også har et stort lokalhospital for området.
Berleburg er en aktiv handelsby med en spændende hovedgade, hvor man blandt andet finder en del specialbutikker. Der er også flere store supermarkeder, ligesom byen også har jernbaneforbindelse til Siegen, som ligger ca. 50 kilometer syd for Bad Berleburg.
I Berleburg finder man en stribe af hyggelige restauranter og cafeer, ligesom man kan nyde de spændende gamle huse, der primært er beklædt med skifer på såvel tag som façade.
Hvis man vil vide mere om skiferproduktionen, så findes der et skiferbjergværk lige syd for Berleburg (i byen Raumland - 5 km fra Berleburg), som i dag er et levende museum. Her kan man aftale et besøg inde i bjerget og også få demonstreret, hvordan man tidligere producerede skiferplader til byggebranchen. Dette er absolut et besøg værd.
På turistbureauet i Bad Berleburg kan man ikke kun lave aftale om besøg i skiferminen, men også om besøg i andre lokale museer i området. Her kan f.eks nævnes et gammelt smedie-museum i byen Arfeld eller træværkstedet "Drehkoite" i Girkhausen.
Men en af de helt store trækplastre i området er "Wisent-Wildnes" i Wingeshausen ca. 10 kilometer vest for Berleburg.
Her er der etableret en dyrepark for de Europæiske Bisoner (Wisent), som lever frit i et skovområde. Det er prins Richard som sammen med Berleburg Kommune har været primus motor i dette projekt.
Her er der også etableret en hyggelig restaurant, og beliggenheden i den smukke natur er absolut et besøg værd. Er man til kunst og natur, så er der en spændende vandretur i skovene, med en række meget specielle kunstværker, som er placeret langs ruten. Absolut en oplevelse. Hvis man kommer til Bad Berleburg i starten af juli måned, så gå ikke glip af byens helt store byfest — Skyttefesten.
Rigtig mange tyske byer afholder årligt en "Schützenfest", som er en fugleskydnings-konkurrence for skytteforeningens medlemmer. MEN, der er primært tale om en folkefest, som i Berleburg typisk har deltagelse af op mod 10.000 besøgene over de 3 dage som festen varer (fredag — søndag).
Der er masser af gedigen tysk hornmusik i gaderne og optog med herrerne i flotte uniformer og damerne i det store skrud. Og selvfølgelig er der en række boder med køligt tysk fadøl på hanerne.
Deltager man lørdag og søndag på festpladsen, som er beliggende oppe i skoven over byen, så kan man opleve det tyskerne kalder "freibier". Det betyder, at når man har betalt entre til festpladsen, så er der øl ad libitum med i prisen.
Det er en fest med faste traditioner, for skytteforeningen har en historie der går tilbage til 1838, og med sine over 1.800 medlemmer i byen er det kommunens største forening.
Søndag eftermiddag afholdes en polonaise, hvor HKH prinsesse Benedikte, også efter prins Richards død, går i front med foreningens skyttekonge, og derefter åbner ballet på grønsværen — en meget festlig oplevelse.
Udover skyttefesten, så afholdes en række arrangementer i byen i form af koncerter, markedsdage og meget mere, så det er bare at kontakte turistbureauet for nærmere information.
Bad Berleburg har en række overnatningssteder. Der er både hoteller i forskellige prisklasser samt en række mindre pensionater, og man kan sagtens finde et dobbeltværelse med morgenmad til ca. 500,- DKK for en enkelt overnatning (250 kr. pr person), så her kan alle være med. Mit indgående kendskab til byen skyldes, at Fredensborg siden 1968 har været venskabsby med Berleburg, og i 25 år har jeg været formand for det venskabsby-samarbejde, som i 2018 har fejret "guldbryllup".
I min formandsperiode fra 1993 til 2019 har jeg besøgt Bad Berleburg mere end 75 gange.
Ole Holde